Bloemkool abrikozen brood met pitten en zaden

Dit heerlijke (glutenvrij en vegan!) broodje postte ik eerder al op Instagram en gezien jullie vele enthousiaste reacties willen jullie dit ook proeven! En dat snap ik! Want echt: Genieten met een hoofdletter G. Of nee: GENIETEN met alleen maar hoofdletters!
Het brood is lekker vullend en rijk van smaak en zowel lauw-warm als koud heerlijk. Ideale snack of picknickbroodje. . . . Het recept is weer easy peasy en ik maakte het mezelf extra gemakkelijk door zowel kant-en-klare bloemkoolrijst als een kant-en-klare pittenmix te gebruiken. Die pittenmixen (Albert Heijn) zijn top. Zo’n bus is best prijzig, maar er zit ook wel veel in en op zich ook wel handiger dan weer 12 losse open zakjes en bakjes in je kelderkast. AH heeft meerdere varianten, ik ging nu voor de mix met amandel en abrikoos. 

Ingrediënten (voor 4 grote stukken of 8-16 snack hapjes):
– 100 gr havermout
– 50 gr lijnzaad
– 200 gr bloemkoolrijst
– 100 gr abrikoos amandel pittenmix AH
– 100 gr gedroogde abrikozen
– 1 el psylliumvezels
– 1/2 zakje bakpoeder
– snuf zout
– 200 ml water

How to:
– Voeg alle droge ingrediënten samen in een beslagkom.
– Snij de abrikozen klein en voeg deze toe.
– Schenk het water erbij en meng met een vork tot je een homogeen beslag hebt.
– Laat het beslag kort rusten: het lijnzaad zal binden met het water en je beslag wordt een plakkerig geheel. Het moet niet te nat zijn.
– Verwarm ondertussen de oven voor tot 180 graden.
– Leg een stukje bakpapier in een bakvorm en vet de randen in met olie of bakspray.
– Schep het beslag in de vorm en bak in 35-40 min gaar. Ik gebruikte een lage bakvorm. Als je een hogere cakevorm gebruikt, kun je de baktijd iets verlengen zodat ook de binnenkant van het brood goed gaar is.
– Na het bakken het broodje uit de vorm en los van het bakpapier halen.
– En nu het moeilijkste gedeelte: laat het brood een beetje afkoelen en uitwasemen voor je aanvalt!

Variant!
– Voeg de geraspte schil van 1 citroen en 1 tl vanille extract toe aan het beslag. Dit maakt je brood (of koeken) iets frisser en zoeter. Heeeeeerlijk bij een kop thee!

Voedingswaarden per 1/8 deel van het brood (bij benadering):
– 144 kcal
– 12,7 gr koolhydraten
– 7,8 gr vetten
– 5,4 gr eiwitten

Leave a Comment