Bloemkool-prei-kaas taart

Een heerlijke hartige taart met prei en bloemkool voor bij de lunch of bijvoorbeeld een picknick. Lekker voedzaam door een goed portie groente (en vezels). De kaas, komijn en knoflook geven een fijne twist aan deze taart en het lijnzaad geeft het een licht nootachtige smaak. Yum!
Het is geen moeilijk recept. Komt neer op alles door elkaar roeren, 45 min. geduld hebben en genieten maar. Ga je hem proberen?

Ingrediënten (voor 6 stukken):
– 450 gr verse bloemkool
– 130 gr verse prei (= 2 stuks)
– 3 eieren
– 100 gr magere kwark
– 100 gr 30+ geraspte / strooikaas
– 60 gr amandelmeel
– 30 gr (glutenvrije) havermout
– 25 gr gebroken lijnzaad
– 5 tl gemalen komijn
– 5 tl knoflookpoeder
– zwarte peper
– Keltisch zeezout

How to:
– Hak de rauwe bloemkool fijn met een groot mes (of gebruik kant-en-klare bloemkoolrijst).
– Was de prei en snij deze klein.
– Meng de bloemkool, prei, kwark en eieren in een mengkom.
– Meng in een ander bakje het amandelmeel, havermout, komijn, lijnzaad, knoflookpoeder en een goeie snuf Keltisch zeezout.
– Meng vervolgens de droge ingrediënten door de bloemkool-prei mix.
– Voeg de kaas toe en roer deze door het mengsel.
– Leg een vel bakpapier op de bodem van een lage (spring)bakvorm of ovenschaal en vouw een rand van bakpapier langs de randen van je vorm. Op deze manier haal je straks eenvoudig je taart uit de vorm zonder hem te scheuren of breken.
– Schep het mengsel voorzichtig in de vorm en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel.
– Strooi evt. een klein beetje extra peper e/o grof zeezout over het mengsel.
– Bak de taart in ca. 45 min. in een voorverwarmde oven (175 graden).
– Na het bakken haal je de taart uit de vorm en verwijder het bakpapier zodat de taart kan uitwasemen en afkoelen.
– Snij je taart in stukken en geniet!
– Lekker met een frisse salade of om mee te nemen naar je werk of bij een picknick.
– Je kunt de taart enkele dagen in de koelkast bewaren of in stukjes invriezen voor later. Tip: wikkel de stukjes in een velletje bakpapier! Dan plakken ze niet allemaal aan elkaar.

Voedingswaarden per stuk, uitgaande van 6 stukken (bij benadering):
– 223 kcal
– 20,1 gr koolhydraten
– 13,4 gr vetten
– 17,0 gr eiwitten