Boerenkool-notenbrood

De herfst staat voor de deur en dat betekent dat er ook weer boerenkool in de winkels ligt. Yum! Boerenkool kun je met recht een supergroente noemen. Deze oerhollandse groente barst van de antioxidanten, vitamines (vit. A, K1, B2 B6) en mineralen (kalium, ijzer, magnesium, calcium en foliumzuur) en draagt met al deze goede stoffen onder andere bij aan een goede weerstand, een goed gezichtsvermogen, een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem en gezonde botten, tanden, huid en celgroei en -deling. Alle reden om het regelmatig aan je gerechten toe te voegen dus! Boffen wij even dat het zo’n veelzijdige groente is! Want je kunt er werkelijk alle kanten mee op.

Deze keer bakte ik een heerlijk boerenkoolbrood met noten. Ideaal voor de (meeneem) lunch of je pakt een wat kleiner stukje lekker bij de borrel of als snack. Goed gevuld en vol van smaak. Mmmm.

Ingrediënten voor 4 lunch porties:
– 150 gr (glutenvrij) havermeel)
– 150 gr verse boerenkool
– 200 gr magere kwark
– 3 eieren
– 3 tenen knoflook
– 1 el psylliumvezels
– 50 gr pesto a la Genovese (groene pesto)
– 50 ml ongezoete amandelmelk
– 1/2 zakje bakpoeder
– snuf zout
– 75 gr ongezouten gemengde noten

How to:
– Doe de fijngesneden boerenkool (rauw) in een mengkom.
– Voeg de kwark, eieren, uitgeperste knoflook en de pesto toe en meng alles goed.
– Voeg nu het havermeel, psylliumvezels, bakpoeder toe en meng opnieuw.
– Met de amandelmelk kun je het beslag wat verdunnen indien nodig.
– Voeg evt. een klein beetje zout toe voor extra smaak. Niet te veel! Want de pesto is ook al zout.
– Hak de noten met een groot mes wat fijn en spatel deze rustig door het beslag.
– Bekleed een lage bakvorm met bakpapier en schep je beslag in de vorm. Strijk de bovenkant het een beetje glad met een lepel.
– Bak je brood in ca. 45 minuten gaar op 180 graden.
– Na het bakken het brood voorzichtig uit de vorm tillen aan de bakpapierranden. Leg het brood op z’n kop (tip: snijplank op de vorm leggen, omkeren, en vervolgens bakvorm en bakpapier verwijderen) zodat ook de onderkant van het brood kan uitwasemen.
– Snij in 4 (of meer) stukken en smullen maar!
– Je kunt het brood enkele dagen in de koelkast bewaren of in porties invriezen. Ga je voor invriezen: wikkel dan een schoon velletje bakpapier om ieder portie.

Voedingswaarden (per 1/4 brood) (bij benadering):
– 401 kcal
– 26,2 gr koolhydraten
– 22,9 gr vetten
– 19,2 gr eiwitten