Broodpudding van (kerst)kliekjes!

Broodpudding is echt een geweldig recept om restjes oud brood (of zoals in mijn geval vers maar megadroog glutenvrij brood…) op te maken. En niet alleen gewoon brood: kerstbrood, stokbrood, oliebollen, appelbeignets, suikerbrood, krentenbollen…. allemaal heerlijk in een broodpudding.

Hieronder een easy peasy basisrecept plus een paar variatie-ideeën. Je kunt er zelf ook op los variëren. Denk aan fruit (appel, peer, rabarber, banaan, blauwe bessen, stukjes mango, gedroogde abrikozen, dadels, vijgen….), noten, zaden, rozijnen, kaneel, pumpkin spice, vanille, citroen- of sinaasappelrasp, kokos, stukjes chocola(deletter), de laatste kruidnoten, kerstkransjes… toe te voegen. Indien nodig kun je je pudding zoeten met (bruine basterd) suiker, honing, agavesiroop of zoetstof. Hoeveelheden afhankelijk van je toevoegingen. En kerstbrood en oliebollen etc zijn natuurlijk al zoet van zichzelf. Dan heb je verder geen zoetstof nodig.

Het heet trouwens wel ‘pudding’ maar het is eigenlijk gewoon een soort (klef)brood/cake. Beetje zoals een plakkerig suikerbrood. Heerlijke verwennerij en zo gemaakt!

Dus sla dit recept snel op zodat je na de feestdagen snel iets lekkers op tafel zet en je restjes goed benut!

Basisrecept broodpudding:
Ingrediënten:
– 400 gr. (oud) brood naar keuze
– 300 ml (plantaardige) melk
– 3 eieren
– 30 gr. kokosolie of boter

How to:
– Trek het brood in kleine stukjes en doe dit in een flinke beslagkom.
– Voeg de melk en de eieren toe en roer alles door elkaar. Het wordt een klef geheel van nat brood. Don’t worry: komt goed!
– Smelt de kokosolie of boter au bain marie in een pannetje en roer dit als het gesmolten is door je broodmengel.
– Voeg fruit/noten/zaden/chocola/verkruimelde koekjes… naar keuze toe. Kijk voor wat inspiratie hieronder, maar geloof me: alles kan, als jij het maar lekker vindt.
– Zoet evt. je beslag, afhankelijk van de gebruikte toevoegingen en naar eigen smaak.

Variatie-ideeën:
1️⃣Voeg aan het basisrecept 2 kleine geraspte appeltjes, een goeie hand rozijnen en 2 tl kaneel toe aan je beslag.
Zoet met 2 shots flav drops vanille en 1 shot flav drops karamel. (Je kunt ook een zakje vanillesuiker en 2 el bruine suiker gebruiken)
2️⃣ Vervang in het basisrecept het brood voor kerstbrood/kerststol (met spijs en al). Hak 50 gr chocola (kerstkransjes, chocoladeletters…) en 50 gr kerstkoekjes of kruidnoten klein met een groot mes en roer dit door het beslag. Proef even of je het zoet genoeg vind. Voeg evt. een zakje vanillesuiker toe (bij weinig spijs).
3️⃣ Hak 75 gr hazelnoten fijn en prak een grote (lekkere rijpe) banaan en voeg dit bij het basisbeslag. Roer er nog 50 gr chocoladedrops of gehakte pure chocola door heen.
4️⃣ Vervang 100 ml melk door 100 gr magere kwark. Rasp de schil van een citroen en voeg dit bij het basisbeslag. Roer vervolgens 50-75 gr geraspte kokos of kokosschaafsel + 100 gr witte basterdsuiker door je beslag. Lekker om ook nog wat kokos op het je broodpudding te strooien na het bakken/voor het serveren.

How to part 2:
– Schep het beslag in een ingevette bakvorm en bak je broodpudding in een voorverwarmde oven (175 gr.) in ca. 40-60 min. gaar.
– Beetje afhankelijk van je oven. Bij een hoge bakvorm een iets langere baktijd aanhouden.
– Gebruik een sateprikker om te controleren of hij gaar is.
– Als je brood te bruin dreigt te worden kun je wat aluminiumfolie op de bovenkant leggen.

Het is het lekkerste als hij nog half warm is. Je kunt het een paar dagen bewaren (evt weer even opwarmen voor je aanvalt).

Ik ben benieuwd welke creaties jullie op tafel gaan toveren!

p.s. Je kunt ook een hartige broodpudding maken! Superlekker! Wat lekkere voorbeelden en inspiratie zal ik binnenkort met jullie delen.