Courgette amandelbrood

Een enorm lekker smeuig glutenvrij broodrecept boordevol goed spul.

Eerder deze week bakte ik dit enorm smaakvolle courgettebrood. Bakte hem in een ronde springvorm, dus we kunnen het ook gewoon hartige taart noemen. Het is namelijk echt een feestje om dit brood in je lunchtrommel te vinden!
Voor het recept liet ik me leiden door de inhoud van mijn kasten en mijn gevoel. Zo gebruikte ik een mix van meelsoorten (amandelmeel, notenmeel en glutenvrij havermeel): restjes uit mijn kelderkast opmaken (dat verklaart de bijzondere hoeveelheden). Het amandelmeel zorgt voor een lekker smeuig glutenvrij brood dat niet gelijk uit elkaar kruimelt. Ik gebruikte een kuipje hüttenkäse in plaats van boter om het beslag nog wat smeuiger en eiwitrijker te maken. En dat pakte allemaal heel goed uit zie je wel!

Het brood is lekker hartig door de ras el hanout kruiden, prei en peterselie, heeft precies de juiste dikte/zachtheid en zit vol goede voedingsstoffen.
Perfect om mee te nemen naar je werk of een picknick of om thuis lekker van te genieten.
Ga je hem ook maken? Hoor het graag! 

Ingrediënten (voor 6 kleinere of 4 royale porties):
– 435 gr courgette (=1 grote courgette)
– 67 gr prei (=1 prei)
– 3 flinke tenen knoflook
– 10 gr verse platte peterselie
– 38 gr zelfrijzend amandelmeel
– 55 gr notenmeel
– 107 gr havermeel (–> het komt neer op 200 gr meel in totaal, waarvan ca. de helft amandel- of notenmeel om de smeuigheid van je brood te waarborgen)
– 50 gr amandelschaafsel (fijngehakte ongezouten amandelen kan ook: dit geeft een lekkere bite aan je brood)
– 15 gr edelgistvlokken
– 4 eieren
– 15 gr ras el hanout
– Evt. een snuf zout, hoeft niet per se
– 1 zakje bakpoeder
– 200 gr hüttenkäse / cottage cheese
– 10 gr lijnzaad

How to:
– Rasp de courgette en doe dit in een flinke mengkom.
– Snij de prei en de peterselie klein en voeg dit bij de courgette.
– Schil, snipper en kneus de knoflook en voeg deze toe.
– Voeg het meel, bakpoeder, kruiden en edelgistvlokken toe en meng alles goed door elkaar.
– Voeg de hüttenkäse en eieren toe en meng nogmaals goed.
– Voeg tot slot het amandelschaafsel toe en spatel deze voorzichtig door het beslag.
– Leg een vel bakpapier onder in je bakblik en bekleed ook de randen met bakpapier. Vet het papier eventueel nog wat extra in met olie of bakspray.
– Schep het beslag in de bakvorm en strijk het glad met een spatel of lepel.
– Strooi tot slot het lijnzaad over het beslag.
– Bak je brood in ca. 60 min. op 175 gr mooi bruin.
– Na het bakken de springvorm openen en de bakpapier-randen verwijderen zodat het brood goed uit kan wasemen.
– Je kunt het brood enkele dagen in de koelkast bewaren of (verpakt in een stukje bakpapier) in porties invriezen.

Voedingswaarden per 1/6 taart/brood (bij benadering):
– 318 kcal
– 24,1 gr koolhydraten
– 16,1 gr vetten
– 17,3 gr eiwitten