Gezonde carrot cheesecake

Ontbijten met taart! En groente bij je ontbijt! Wij aten dit heerlijke taartje bij het moederdagontbijt, maar ook op iedere andere dag van het jaar is het gegarandeerd een feestje als je dit op tafel zet. Mijn man en kinderen kijken altijd met enige argwaan naar mijn culinaire creaties, maar hierbij werden de bordjes schoongelikt en gauw omhoog gehouden voor nog een stukje. En met de fijne voedingswaarden van dit taartje kan dat ook gewoon.

Meestal gebruik ik speculaas of (chocolade)biscuit voor een kwarktaart bodem, maar toen ik op zaterdagavond bakkriebels kreeg, bleken de amandel abrikoos yoghurt repen van Eat Natural de enige glutenvrije ‘koekjes’ die in onze buurtsupermarkt te krijgen waren. Een primeurtje dus maar zeker voor herhaling vatbaar! De repen zijn vrij zoet, wat goed combineert met de frisse wortel-kwarklaag en lekker ‘plakkerig’ en crunchy, Perfect! Eat Natural heeft glutenvrije repen in heel veel lekkere smaakcombinaties. Denk aan cranberry, macademia & dark chocolate; cashew & blueberry yoghurt; salted caramel peanut; fruit & nuts en nog veel meer lekkers. Daar gaan we snel eens mee experimenteren!

Ingrediënten:
Bodem:

– 3 almond-apricot-yoghurtrepen (Eat natural)
– 50 gr muesli (ik gebruikte AH Vrij van gluten, maar andere merken / varianten of gewoon havermout ook prima)
– 40 gr kokosolie
– koek- & speculaaskruiden

Cheesecake-laag:
– 200 gr (winter)wortel
– 250 gr magere kwark
– 250 peer-karamel yoghurt (Mona)
– 1 klein appeltje
– 8 blaadjes gelatine
– koek- & speculaaskruiden
– flav’ drops vanille (My Protein, of een andere low cal zoetstof)
– snuf zout
– scheutje amandel- of sojamelk (kun je ook vervangen door gewoon water)

Topping:
– 100 gr magere kwark of vanillekwark
– Optioneel: – flav’ drops vanille
– klein stukje wortel
– koek- & speculaaskruiden

How to (voor ca. 10 stukken taart):
Voor de bodem:
– Smelt de kokosolie au bain marie.
– Zet een springvormklaar: klem een stuk bakpapier op de bodem en bekleed ook de randen met een strook bakpapier. Gebruik evt. ook nog bakspray, dan weet je zeker dat je de taart straks mooi uit de vorm krijgt.
– Hak met een groot en scherp mes de abrikoos-amandelrepen heel fijn en doe ze vervolgens in een mengkom.
– Voeg de muesli en een goeie snuf koek- & speculaaskruiden toe en meng alles goed.
– Voeg de gesmolten kokosolie toe en roer het mengsel nogmaals goed door elkaar.
– Schep het mengsel in de springvorm, verdeel het evenredig over de bodem en druk het wat aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm in de koelkast zodat de bodem kan opharden. (minimaal een uur laten opstijven voordat je de kwarklaag toevoegt).

Voor de cheesecake-laag:
– Rasp de wortels en doe ze in een mengkom.
– Voeg de magere kwark en de peer-karamel kwark toe en meng dit met een staafmixer goed door elkaar, zodat een egaal (en oranje!) geheel ontstaat.
– Rasp de appel en voeg deze bij het wortel-kwarkmengsel.
– Voeg ook een dosis flav’ drops vanille, een klein beetje zout en wat koek- & speculaaskruiden toe (begin met kleine beetjes! Proef even en voeg toe naar eigen smaak) en meng alles goed door elkaar.
– Leg de gelatineblaadjes in een platte schaal in een laagje koud water. Laat een minuut of 5 liggen.
– Doe enkele eetlepels ongezoete amandeldrink of sojamelk in een pannetje en warm dit op.
– Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer ze 1 voor 1 door de melk totdat ze allemaal volledig zijn opgelost.
– Giet de melk met de gelatine bij de cheesecakemix en roer goed door. Laat een minuut of 10 rusten.
– Schep dan het carrot cheesecake-mengsel op je taartbodem. Verdeel het mengsel evenredig over de bodem en strijk glad met een lepel of een pannenlikker.
– Zet de springvorm weer terug in de koelkast en laat je taart minimaal enkele uren opstijven. (Ik maakte de taart ‘s avonds en liet hem voor de nacht in de koelkast rusten. ‘s Ochtends hadden we een heerlijke ontbijttaart!)
– Na het opstijven maak je voorzichtig de springvorm los. Verwijder de bakpapierranden.

Voor de topping:
– Meng 100 gr magere kwark met enkele flav’ drops vanille of gebruik 100 gr (magere) vanillekwark, bijv. Optimel.
– Rasp een heel klein stukje wortel.
– Snij de taart in stukken en schep op ieder stuk een dotje kwark en strooi er nog een klein beetje koek- & speculaaskruiden over voor de looks.
– Leg een paar stukjes wortel op de kwark en voilá!
– Een heerlijk gezonde carrot cheesecake! Veggies for breakfast, ontbijttaartje, of gewoon lekker bij de koffie… Zo wordt het een feestje aan tafel!

Voedingswaarden per stukje, o.b.v. 10 stukken (bij benadering):
– 193 kcal
– 16,3 gr koolhydraten
– 10,4 gr vetten
– 7,0 gr eiwitten