Healthy Carrot Lemon Cake

Ken je dat gevoel? Zin in cake, maar ja… Je kent jezelf: als die heerlijk geurende, vers-uit-de-oven cake warm op het aanrecht staat en heel verleidelijk jouw naam roept, gaat het je echt niet lukken om het bij 1 subtiel plakje te laten. De oplossing: pas het recept aan zodat je cake een stuk gezonder wordt!

Hartstikke simpel maar met enorm resultaat: ik ga uit van een kant-en-klare cakemix, in dit geval de glutenvrije mix voor citroencake (Free from gluten Iced lemon cake baking mix, Belbake) die ik deze week bij de @lidlnederland vond. Het recept op de verpakking geeft aan dat je 200 gr margarine toe moet voegen aan de mix. De margarine levert je ruim 1450 kcal en 164 gr vet. Als je 10 plakken uit je cake snijdt dus 145 kcal en 16,4 gr vet per plakje cake, alleen al uit de margarine!! Niets mis met boter of margarine, maar ik vind dit wel heel veel.
Tip: vervang de margarine door kwark of half kwark / half (ongezoete) appelmoes. Net zo smeuig, veeeeel minder vet. (#eetwissel)

Mijn recept aanpassing (zie hieronder) resulteerde in deze aangepaste voedingswaarden:
Kcal: -47%
Koolhydraten: -18%
Vetten: -90% !!!
Eiwitten: + 110% !!!
Plus een goed portie vezels door de wortel.
Oftewel: minder kcal voor jou of meer cake voor dezelfde kcal.

Ingrediënten voor deze gezonde carrot-lemon cake:
– 1 pak glutenvrije mix voor citroencake (Lidl)
– 3 eieren
– 300 gr wortel
– snuf zout
– 200 gr high proteïne kwark sinaasappel-perzik (Lidl)
– 25 ml water
– bakspray om je vorm in te vetten

How to:
– Rasp 300 gr wortels en doe dit in een mengkom.
– Voeg de cakemix toe en roer de mix door de wortelrasp.
– Voeg de proteine kwark sinaasappel-perzik toe
– Vergeet de margarine die op het pak vermeld staat! De bijgeleverde frosting mix liet ik ook achterwege.
– Voeg 3 eieren toe en meng alles goed door elkaar (mixer/keukenmachine of gewoon met een vork, werkt net zo goed)
– Voeg een snuf zout toe.
– Voeg een klein scheutje water toe en meng nogmaals goed door.
– Giet je beslag in een ingevette bakvorm en bak de cake in ca. 45-60 min gaar (180 gr)
– Na een kwartiertje in de oven snij je de cake over de lengte in met een mes, ca. 1 cm diep. Daarna verder afbakken.
– Na het bakken even laten rusten en vervolgens uit de vorm halen.

De cake is fris van smaak, goed vullend en lekkerrrrrr.
Wie gaat dit toppertje proberen?!

Voedingswaarden per stukje, o.b.v. 15 stukken cake en bij benadering. (Tussen haakjes de voedingswaarden per stuk cake zónder recept-aanpassingen)
– 123,2 kcal (243)
– 24,2 gr koolhydraten (29,6)
– 1,2 gr vetten (11,8)
– 4,8 gr eiwitten (2,3)