Kerrie tofu met flageolettes

Een heerlijke eiwitrijke maaltijd met kruidige tofu.
Tofu (of tahoe) is een eiwitrijk product gemaakt van sojabonen. Een ideale vleesvervanger in allerlei gerechten. Tofu heeft van zichzelf geen echte smaak en dat maakt het tot een heel handig product want je kunt er (dus) alle kanten mee op en je kunt je helemaal uitleven met je favoriete kruiden of marinade.

Tofu bereiden is altijd een dingetje. Hieronder wat tips:
– Als je tofu koopt in de supermarkt in zo’n plastic verpakking met een hoop vocht erin, is de eerste stap het vocht verwijderen. Snij de tofu in plakken en leg deze op een schone en droge doek. Vouw de doek zo dat ook de bovenkant van de tofu bedekt is en druk voorzichtig zoveel mogelijk vocht uit de tofu. Hoe droger hij is, hoe beter het je marinade kan opnemen.
– Een heel pak tofu, meestal zo’n 500 gr, eet je misschien niet in een keer op. Je kunt de rest in een afgesloten bakje en in het tofuvocht enkele dagen bewaren in de koelkast of je kunt de uitgelekte plakken tofu iin een stukje bakpapier gewikkeld nvriezen. Het invriezen zorgt er ook voor dat je tofu wat steviger wordt, nog beter je marinade kan opnemen en krokanter wordt bij het bakken.

Terug naar de kerrie tofu met flageolettes.

How to (voor 2 porties):
– Snij een blok tofu (500 gr) in 4 dunne plakken. Leg deze op een schone en droge doek en druk het vocht eruit zoals hierboven beschreven.
– Je gebruikt in dit gerecht 2 plakken tofu per portie. Wil je 1 portie maken, dan kun je 2 plakken invriezen (gewikkeld in een stukje bakpapier) en de rest van de ingrediënten zoals hieronder vermeld halveren.
– Pers een halve limoen uit in een bakje. Voeg een scheut (sesam)olie toe, een uitgeperst teentje knoflook, een heel klein beetje peper en zout en 1,5 el kerriepoeder. En als je daarvan houdt is een klein beetje gemberpoeder een heel lekkere aanvulling. Meng alles goed door elkaar.
– Snij de tofu in kleine blokjes en verdeel de marinade hierover. Masseer het er een beetje in en laat vervolgens een half uurtje staan en intrekken. Langer mag ook: hoe langer, hoe beter de smaken intrekken,: een nachtje laten staan is helemaal top dus.
– Verwarm een beetje olie in een wok en fruit hierin een gesnipperd sjalotje en nog een uitgeperst teentje knoflook. Voeg een zakje soepgroente (400 gr) toe en bak kort mee. Voeg vervolgens de tofiublokjes toe en wok alles enkele minuten. Laat de blokjes rondom bruin bakken.
– Laat twee kleine blikjes (á 130 gr uitlek gewicht) groene kidneybonen of flageolettes uitlekken en voeg deze bij de rest. Voeg nog een el kerriepoeder toe en laat het geheel nog even roerbakken en goed doorwamen.
– Verdeel de tofu schotel over 2 borden en eet smakelijk!

Voedingswaarden per portie (bij benadering):
– 429 kcal
– 24,6 gr koolhydraten
– 17,2 gr vetten
– 37,3 gr eiwitten