Kersttoetje met cranberry compote

Een absoluut verrukkelijk toetje. Voor bij het kerstdinner, of gewoon voor een winterse dag. En de cranberry compote maak je heel eenvoudig zelf.

In de wintermaanden vind je weer volop cranberries in de supermarkt. Geweldige vitaminebommetjes en een echte winterkoning wat mij betreft.
Cranberries zijn rijk aan vitamine C, E, vitamine B1, B2, B5, B6, B11 en vitamine K. Dit alles zorgt voor groei, herstel en een betere weerstand. Naast de vitamines bevatten cranberries ook veel mineralen.

Deze cranberry compote maak je in no time zelf. Ik zoette hem met wat appelstroop en een snuf kaneel, maar ook zonder deze toevoegingen is de compote erg lekker (fris zurig en een beetje wrang van smaak).
Je kunt de compote van de voren bereiden en enkele dagen in een afgesloten potje in de koelkast bewaren. Voor gebruik kun je hem evt. nog even opwarmen voor een extra ‘hartverwarmend’ kerstgevoel 🙂 .

Het toetje (of ontbijt!) heeft verder prima voedingswaarden, en is nog gezond ook. Perfecte afsluiter van het kerstdinner.
Ik maakte hem nu met een cashew cranberry reep van Zonnatura, maar dit toetje is ook perfect om de laatste kruidnootjes of chocoladereep in te verwerken.

How to – Cranberry compote (4-6 porties):
– Doe een verpakking verse cranberries met een klein laagje water in een pannetje. Ik gebruikte 340 gr cranberries; goed voor 6 porties.
– Breng rustig aan de kook en blijf af en toe roeren. Na een paar minuten zullen de cranberries openspringen.
– Voeg nu 1 flinke el appelstroop en 1 tl kaneel toe en meng alles. Proef even of je het zoet genoeg vindt.
– De gesprongen cranberries kun je eenvoudig tot moes stampen met een vork of tussen 2 lepels.

How to – Kerstdessert (6 porties):
– Meng 1 kg magere kwark (ca. 150 gr pp) met 2 of 3 shots flav’drops vanille (of vanille extract). Voeg niet te veel toe; proef eerst. Te veel flav’drops maakt je kwark bitter van smaak.
Variatie: gebruik 1,5 shot vanille drops en 1,5 shot toffee of caramel drops. Meng eerst de vanille drops goed door je kwark en spatel dan de toffee of caramel drops er voorzichtig door zodat een gemarmerd effect ontstaat.
– Gebruik mooie glazen voor dit dessert. Verkruimel onder in ieder glas een Cashew-cranberry reep van Zonnatura (= glutenvrij!)
Variatie: verkruimel wat kruidnootjes of een (glutenvrij) speculaasje en meng deze met enkele fijngehakte pecannoten of walnoten en evt. kleine stukjes chocola(deletter).
– Schep een halve el compote op de koek of noten. het is het lekkerste als de compote nog warm is.
– Verdeel vervolgens de kwark over de glazen.
– Schep nog 1-1,5 el compote in de glazen.
– Leg op ieder glas nog enkele pecannoten. Maak je desserts af met een snufje kaneel of evt. nog een brokje chocolade.
– Als dát geen Merry Christmas is!

Voedingswaarden per toetje (met de Zonnatura reep)(bij benadering):
– 292 kcal
– 33,0 gr koolhydraten
– 12,3 gr vetten
– 17,8 gr eiwitten

Superkrachten van de cranberry

  • Versterkt het immuunsysteem. …
  • Goede mentale gezondheid. …
  • Tegen blaasontsteking. …
  • Huidverbetering en anti-aging. …
  • Detoxen van het lichaam. …
  • Een gezond en schoon gebit. …
  • Goed voor ons hart. …