Rabarber sinaasappel kwarktaart

Stay healthy! Eat more cake!

Niets zo relaxed als in het weekend een beetje prullen in de keuken. En taart gaat er ook altijd wel in, toch?! Deze rabarber kwarktaart kun je gewoon ronduit gezond noemen. Het idee was een ontbijttaartje te maken, en alvast een klein stukje te proeven. Tja. Wat zal ik zeggen. Hij heeft het ontbijt niet gered 🙂 . Lekker fris, zacht, niet te zoet, goed vullend… Taart was in no time helemaal op.

Het recept is een heel verhaal, maar don’t worry: ingewikkeld is het echt niet.

Ingrediënten:
Bodem:
– 100 gr (gv) havermout
– 100 gr fijngehakte pecannoten
– 5 fijngesneden dadels
– Rasp van 1 sinaasappelschil
– 1 shot flav’ drops vanille
– 1 tl koek&speculaaskruiden
– 50 gr kokosolie
Kwarklaag:
– 500 gr magere kwark (of vanillekwark; dan kun je de flav’ drops achterwege laten)
– 1 sinaasappel
– 2 shots flav’ drops vanille
– 7 blaadjes gelatine
Rabarberlaag:
– 500 gr verse rabarber
– 1 sinaasappel
– 3 blaadjes gelatine
– flav drops vanille

How to:
Bodem:
– Smelt de kokosolie au bain marie.
– Doe alle ingrediĂ«nten voor de bodem in een mengkom. Voeg de vloeibare kokosolie toe. En meng alles goed door elkaar.
– Leg een velletje bakpapier op de bodem van een springvorm en vouw een rand van bakpapier langs de zijkant.
– Giet het mengsel in de vorm, verdeel het gelijkmatig over de bodem en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel.
– Zet de springvorm in de koelkast en laat de bodem een uurtje opstijven.
Rabarberlaag:
– Snij de rabarberstengels in kleine stukjes en kook ze een paar minuten in een bodempje water tot ze zacht zijn.
– Snij een sinaasappel in kleine stukjes
– Zet een vergiet in een pan of schaal en schep hier de rabarber en de sinaasappel in. In de pan/schaal vang je het overtollige vocht op. Dit heb je nog nodig!
– Laat de rabarber afkoelen en uitlekken en ga ondertussen verder met de kwarklaag.
Kwarklaag:
– Snij een sinaasappel in kleine stukjes en meng deze met de kwark.
– Voeg 2 shots flav’ drops vanille (of sinaasappel) toe.
– Laat de gelatineblaadjes 5 min. weken in koud water.
– Verwarm 2 el rabarber/sinaasappelvocht in een pannetje en los hier al roerend de geweekte gelatineblaadjes in op.
– Roer de gelatine door de kwark. Laat een kwartiertje rusten.
– Verdeel de kwark gelijkmatig over de bodem.
– Zet de taart vervolgens weer terug in de koelkast om 1-2 uur op te stijven.
Terug naar de rabarberlaag:
– Prak de rabarber met een vork en duw zoveel mogelijk overtollig vocht weg.
– Pureer de rabarber en sinaasappel met een staafmixer.
– Voeg naar eigen smaak flav’ drops vanille e/o wat kaneel toe. Ook afhankelijk van hoe zurig of juist zoet je rabarber en sinaasappel zelf zijn.
– Laat de gelatineblaadjes 5 min weken in koud water.
– Verwarm 2 el rabarber/sinaasappelvocht in een pannetje en los hier al roerend de geweekte gelatineblaadjes in op.
– Roer de gelatine door het rabarber-sinaasappelmengsel en laat even rusten.
– Verdeel de rabarber-sinaasappel gelijkmatig over de kwarklaag. Zet de taart vervolgens weer terug in de koelkast om 1-2 uur op te stijven.
– Open voor het serveren de springvorm en verwijder voorzichtig de bakpapierrand.
– Snij de taart in stukken en geniet!

Tip: strooi wat nougatine of gekarameliseerde noten over de taart voor het serveren. Succes gegarandeerd!

Voedingswaarden totale taart (bij benadering):
– 2.136 kcal
– 140,5 gr koolhydraten
– 129,6 gr vetten
– 88,2 gr eiwitten