Tuinbonen peterselie falafel met geitenkaas en kwark knoflook dip

Soms popt er in mijn hoofd ineens een recept op. Het is dan bijna alsof ik kan proeven wat ik bedenk. Ik proef wat er bij moet, wat lekker zal smaken, wat het sterker of beter maakt. Allemaal in m’n hoofd. En als dat gebeurt kan ik eigenlijk niet wachten om het ook te maken, want ik heb al ‘geproefd’ hoe lekker het gaat worden!

Dat was ook met dit recept het geval. Falafel van tuinbonen met peterselie en geitenkaas. Leek me hemels lekker. Goed kruiden, lekker spicy, goudbruin…. Ik bakte een hele berg. Lekker voor bij de borrel (met fijne macro’s!) met een frisse knoflook dip of bij de avondmaaltijd met wraps of een broodje en een goeie salade.

Ik maakte het beslag met hüttenkäse/ cottage cheese – en de geitenkaas – wat de falafel goed eiwitrijk maakt.
Het is een knoflookrijk gerecht (en de dip ook!) dus als je nog van plan was om iemand te zoenen: tandenborstel stand by houden:)

Ingrediënten voor de falafel (voor ca. 30 stuks):
– 1 grote pot tuinbonen (420 gr uitgelekt gewicht)
– 200 gr hüttenkäse/ cottage cheese
– 1 ei
– 15 gr platte peterselie
– 65 gr geitenkaasbolletjes (Betine geitenkaas)
– 50 gr (glutenvrij) havermeel (ik gebruikte hiervoor de glutenvrije oat flour van Zumub. Aanrader!)
– 1-1 1/2 el komijn
– 1/2 tl zout
– 1 tl zwarte peper
– 2 flinke knoflooktenen
– olijfolie om in te bakken

Ingrediënten voor de dip:
– 100 gr magere kwark
– 1 flinke teen knoflook
– 1 takje peterselie of een paar sprieten bieslook, het gaat om de groene touch
– 1/2 el citroensap
– snuf peper

How to: falafel
– Doe de tuinbonen in een vergiet, spoel ze even af en laat goed uitlekken.
– Doe de tuinbonen samen met de hüttenkäse en het ei in een mengkom. Maak er met behulp van een staafmixer (of keukenmachine) een glad beslag van.
– Pers de knoflook tenen uit en voeg deze toe.
– Hak de peterselie fijn en voeg deze toe.
– Voeg ook komijn, peper en zout toe. Meng alles goed.
– Voeg het havermeel beetje bij beetje toe en meng alles weer goed.
– Roer tot slot de geitenkaasbolletjes door het beslag.
– Verwarm een beetje olie in een koekenpan. Schep met behulp van 2 lepels kleine hoopjes beslag in de pan. Druk ze een beetje plat met de lepel. Bak de falafel op een laag vuur rustig aan weerszijden goud bruin.
– Je kunt de falafel zowel warm als koud eten. Wij aten de helft op en de rest ging de vriezer in voor volgende week. Nu al zin in!!

How to: dip:
– Met 100 gr magere kwark (of meer als je meer dip wilt) met een uitgeperste teen knoflook, wat fijngesneden peterselie of bieslook en een klein beetje peper.
– Voeg een klein beetje citroensap toe en meng goed.
– Tip 1: Als je de dip even laat rusten wordt de knoflooksmaak sterker.
– Tip 2: Wil je de dip wat romiger, gebruik dan 2/3 kwark en 1/3 mayonaise of knoflooksaus.
– Heeeeerlijk bij de borrel op een zwoele zomerse avond.

Voedingswaarden falafel (per stuk o.b.v. 30 stuks en excl. dip) (bij benadering):
– 31 kcal
– 2,3 gr koolhydraten
– 1,1 gr vetten
– 2,4 gr eiwitten