Vegetarisch groente stoofpotje met geschrapte worteltjes en linzen

Hallo lieve leukerds,

Geïnspireerd door de gestoofde geschrapte worteltjes van de Hippe Vegetariër eerder deze week, bedacht ik dit heerlijk geurig, kleurig wintergerecht boordevol groente en één en al smaakexplosie.
Je maakt dit geweldige stoofpotje in een handomdraai. Het gerecht is vegetarisch, glutenvrij, lactosevrij, vegan, maar: mét een goed glas wijn 😊.
Groentegemak én rijstgemak. Want ik weet niet hoe het met jullie is, maar ondanks dat ik (al 11 maanden!) thuiswerk, we onze boodschappen bestellen en laten bezorgen, en we verder eigenlijk ook nergens meer naar toe mogen: tijd over heb ik nog steeds niet. Hartstikke handig dat je zoveel verse producten al voorgesneden, gewassen, geschrapt en – in het geval van de rijst – zelfs voorgegaard kunt kopen! Hartstikke vers, beregezond, loaded with vezels en vitamines: zo kom je die winter wel door!

Bovendien is dit winterse gerecht perfect om te maken tijden een thuiswerkdagje. Het gaart terwijl jij werkt (of de kinderen thuiswerkonderwijs geeft, of een home workout doet, of gewoon even je Netflix-serie afkijkt)!
De linzen geven je gerecht een fijne textuur en zorgen dat je geen vlees ‘mist’. Bovendien zijn ook linzen enorm gezond: vol met vezels (houdt je lang verzadigd) en een goede eiwitbron. 
Ik vond het een feestje, maar ook mijn man en puberdochters (groot vleesfans) hebben zitten smullen en schepten een tweede keer op. Dit recept gaan we vaker maken!

Ingrediënten: (voor 4 personen)

  • scheutje olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • ½ ui
  • 300 gr geschrapte worteltjes (AH groentegemak)
  • 400 gr Italiaanse roerbakgroente met kastanjechampignons (AH groentegemak)
  • 1 groente bouillonblokje (glutenvrij)
  • 150 ml rode wijn (Chille stevig, AH)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 bosuitje
  • gepelde biologische tomaten (AH, blik 400 gr)
  • geconcentreerde tomatenpuree (AH, 70 gr = klein blikje)
  • linzen (AH, blik 400 gr)
  • verse peterselie
  • basmatirijst aromatisch (AH, voorgegaard) (voor 4 pers. 3-4 cupjes)

How to:

  • Snipper de ui en schil, snij en plet de knoflook
  • Doe een scheutje olijfolie in een flinke pan en fruit hierin de ui en de knoflook op een laag vuur
  • Halveer de worteltjes in de lenge en voeg deze bij de ui en knoflook en bak deze enkele minuten mee.
  • Voeg de Italiaanse roerbakgroente met kastanjechampignons toe en bak ook deze een minuut of 5 mee. Blijf alles goed omscheppen in de pan.
  • Maak groenteboullion van 200 ml gekookt water en het bouillonblokje.
  • Voeg de groentebouillon, rode wijn, gepelde tomaten, tomatenpuree en laurierblaadjes toe en roer alles goed door elkaar.
  • Doe een deksel op de pan (op een kiertje, half erop dus) en laat alles voor 45-60 min zachtjes stoven op een laag vuur. Roer je stoof in deze tijd af en toe door.
  • Na ca. 30 min. voeg je de uitgelekte linzen toe. Opnieuw alles even goed mengen.
  • Proef na 45 min of je de worteltjes zacht genoeg vindt. Enige bite vind ik zelf wel wel lekker in het geheel. Wil je ze zachter, dan nog even lekker laten stoven.
  • Snij een bosuitjes in smalle ringetjes (m.n. het groene gedeelte) en snij enkele takjes peterselie klein en voeg beide toe aan je stoof.  Roer nogmaals door.
  • De combinatie van ingredienten, laurier en rode wijn geeft al volop smaak aan je stoofpotje, maar hou je van meer pit, breng het op smaak met vers gemalen peper of voeg eventueel een zoete touch toe met wat paprikapoeder.
  • Behalve voor groentegemak ging ik ook voor rijstgemak. Handig! De basmatirijst heeft een lange korrel en is heerlijk geurig. Past perfect bij je stoofpotje! De kuipjes voorgegaarde rijst warm je in 1 minuut op in de magnetron en hij is ready toe eat. Voor 4 personen gebruikte ik 3 kuipjes.
  • Verwijder de laurierblaadjes uit je stoof.
  • Schep de rijst op de borden en schep er royaal je gestoofde groentepotje bij. Een laatste takje peterselie erop voor de finishing touch en you’re ready for applause!
  • Ga je voor een dry January of eten je kinderen ook lekker mee: no worries: door het koken is de alcohol uit de wijn verdwenen.
  • Ga je niet voor een dry January of bewaar je dit recept voor volgende week: een glaasje wijn erbij maakt het natuurlijk helemaal af. 😊

Voedingswaarden pp (bij benadering):
– 415 kcal
– 68,5 gr koolhydraten
– 4,1 gr vetten
– 14,2 gr eiwitten

Alle ruimte voor een lekker toetje dus nog!