Wortel-mineola cakejes

Veel carrotcake recepten bevatten voornamelijk boter, suiker en een klein beetje wortel. Dat is bij dit recept zeker niet het geval! Geen boter, geen toegevoegde suikers en boordevol wortel. Want zeg nou zelf: het hoofdingrediënt bij carrotcake moet toch wel wortel zijn, hè.

Ik gebruikte de glutenvrije cakemix van de Lidl als basis voor deze cakejes. De gebruiksaanwijzing achter op het pak mag je verder gewoon negeren ;). De boter vervangen we door magere kwark en de bijgeleverde glazuurmix heb je ook niet nodig.

Ik maakte wel eens eerder een wortel-sinaasappel cake. Ook een aanrader. De sinaasappel toevoeging maakt je cake lekker fris. Deze keer had ik geen sinaasappels in huis, maar nog wel 2 mineola’s. En dat werkt ook prima.

De cakejes zijn lekker fris, een beetje kleffig (hou ik wel van) en stevig / voedzaam door de wortel. Ik hou van een bite in mijn eten, maar als je liever een glad cakebeslag en smooth cakeje hebt gebruik dan de keukenmachine (of staafmixer) om je beslag te maken.

Ingrediënten:
– 250 gr (winter)wortel
– 2 mineola’s (of sinaasappels)
– 1 pak glutenvrije cakemix (Lidl) (een andere cakemix werkt ook prima uiteraard). De glazuurmix uit het pak heb je niet nodig.
– 4 eieren
– 200 gr magere kwark
– 20 gr lijnzaad

How to (voor 15 cakejes):
– Rasp de wortels en doe de wortelrasp in een mengkom.
– Rasp de schil van 2 mineola’s en voeg dit bij de wortel.
– Schil de mineola’s verder en snij de in heel kleine stukjes. Ook dit mag in de mengkom.
– Voeg de cakemix, de 4 eieren, de kwark en het lijnzaad toe en meng alles goed met een vork.
– Let op: op het pak cakemix staat dat je boter moet toevoegen –> die is in dit recept vervangen door de kwark. Er staat tevens dat je wat water toe moet voegen –> doen we ook niet: de mineola’s geven meer dan genoeg vocht af.
– Meng enkele minuten met de mixer op de hoogste stand, zodat je beslag wat luchtig wordt. Wil je een glad beslag en egale cake? Gebruik dan de keukenmachine of staafmixer. Ik vind zelf de stukjes wortel en mineola wel lekker in mijn cake.
– Vet een muffinvorm in en schep het beslag in de vorm.
– Bak je cakejes in ca. 30 minuten in een voorverwamte oven (180 gr) gaar.
– Je kunt de cakejes enkele dagen bewaren in een afgesloten trommel of invriezen. Heerlijk bij de thee of koffie of eet er 1 of 2 als ontbijt met een lekkere schep (vanille) kwark erbij.

Voedingswaarden per cakeje (o.b.v. 15 cakejes en bij benadering):
– 142 kcal
– 23,6 gr koolhydraten
– 2,4 gr vetten
– 5,4 gr eiwitten