Zalm Teriyaki met peultjes en kastanje champignons

Goed nieuws voor de liefhebbers van de Aziatische keuken: Go-Tan heeft een nieuwe glutenvrije sojasaus. Die test ik natuurlijk graag even uit!
Ik koos voor een zalm Teriyaki gerecht, lekker met verse peultjes en kastanje champignons. Goeie keus!!
Met stokjes opeten was natuurlijk helemaal in stijl geweest. Ben jij handig met Japanse eetstokjes? Ik koos toch maar gewoon voor mes en vork 😉.

Maar nog even over de sojasaus: door de speciale bereidingswijze belandt deze namelijk ondanks dat er gebruik wordt gemaakt van glutenbevattende granen (tarwe), tóch glutenvrij op jouw bord. Tijdens het fermentatieproces worden de gluten namelijk afgebroken waardoor er een glutenvrij product ontstaat. Om het technisch nog wat verder toe te lichten; glutenvrije producten mogen wettelijk zo genoemd worden wanneer er minder dan 20 delen per miljoen gluten inzitten. Dat staat voor 20 milligram gluten per kilogram sojasaus. Go-Tan zorgt ervoor dat elke productie sojasaus zorgvuldig wordt gemeten op gluten door een gecertificeerd laboratorium waarbij de resultaten altijd lager dan 10 milligram per kilogram zijn. Hierdoor is de glutenvrije sojasaus van Go-Tan ook geschikt voor mensen met coeliakie.

De zalm met de Teriyaki met de sojasaus van Go-tan was “finger lickin’ good”. Dat wordt zeker een blijvertje op mijn boodschappenlijstje!

Ingrediënten (voor 2 porties):
– 2 zalmmoten, ca. 125 gr p.p.
– 200 gr verse peultjes
– 250 gr kastanje champignons
– 1 el bruine basterdsuiker
– 75 gr sojasaus @go-tan
– 1 el bloemenhoning
– 1 tl gemalen gember
– 1 tl knoflookpoeder
– 1,5 el sesamolie + een scheutje om in te bakken
– 1 bosuitje
– 1 el sesamzaadjes
– 50 ml water
– 100 gram (glutenvrije) mie of noedels (ik gebruikte de glutenvrije en low cal raw noodles van @cleanfoods)

How to:
– Meng de sojasaus, basterdsuiker, 1,5 el sesamolie, gemberpoeder, knoflookpoeder, honing en het water in een (braad- of hapjes-) pan. Warm rustig op en al roerend met een vork of garde op. Blijf roeren zodat het niet aanbakt. De saus zal iets indikken.  
– Borstel ondertussen je champignons schoon en snij deze afhankelijk van de grootte in 2 of 4 stukken.
– Snij evt. de harde puntjes van de peultjes. (Vaak hoeft dit niet eens is mijn ervaring; gewoon zo de pan in).
– Als je saus wat in ingedikt leg je de zalm erin. Schep de saus ook over de bovenkant van de zalm.
– Bak de zalm ca. 8 min en draai hem dan om. Schep er weer wat saus overheen.
– Let op: nu komt het op timing aan:
– Kook de peultjes in ca. 5 min. gaar in een pan water.
– Bak de champignons een minuut of 5 in een klein scheutje sesamolie. Breng evt. op smaak met wat zwarte peper en een snuf zout.
– Kook je mie of noedels volgens de gebruiksaanwijzing, meestal ook een minuut of 5.
– Snij ondertussen het bosuitje in smalle ringen
– Giet de mie en peultjes af en verdeel over de borden.
– Voeg de champignons toe en leg de zalm op de mie.
– Giet de saus die in de pan achterbleef over de zalm op je bord.
– Strooi de bosui en wat sesamzaadjes erover.
– Dōzo omeshiagarikudasai !

Voedingswaarden per portie (bij benadering):
– 431 kcal
– 33,3 gr koolhydraten
– 14,4 gr vetten
– 40,4 gr eiwitten