Zuurkool-olijven pannenkoekjes

Of je dit nu pannenkoekjes, koeken, baksels, reibkuchen, fritters of hartige taart moet noemen, ik weet het niet. Maakt natuurlijk ook helemaal niets uit. Als het maar smaakt, en dat doet het!
Ik hou van zuurkool, of het nu zomer of winter is. Deze hartige pannenkoeken zijn zowel warm als koud heerlijk bij de lunch. Ideaal om mee te nemen naar je werk of bij een dagje uit. Je kunt ze prima een paar dagen bewaren in de koelkast of je vriest ze in. Ik leg dan meestal een stukje bakpapier tussen de koeken, zodat je ze later eenvoudig per stuk kunt ontdooien. De olijven geven de koeken een fijne kruidige touch.
Hou je niet van olijven of wil je eens variëren: vervang de olijven voor edelgistvlokken of parmezaanse kaas. Mmmmm.

How to (voor 12 kleine pannenkoekjes = ca. 2x lunch):
– Laat een pakje zuurkool uitlekken in een vergiet en druk er zoveel mogelijk overtollig vocht uit.
– Doe de zuurkool in een mengkom en voeg toe:
– 50 gr quinoameel (Zumub) (of volkorenmeel, kikkererwtenmeel etc.)
– 50 gr (glutenvrije) havermeel
– 1 el psylliumvezels
– 2 eieren
– 15 gr lijnzaad
– 50 ml ongezoete amandelmelk of sojamelk
– 40 gr klein gesneden groene olijven
– Meng alles goed met een vork of gebruik evt. een mixer.
– Smelt een klein beetje boter of olie in een koekenpan en schep kleine hoopjes beslag in de pan. (ter indicatie: ik bak er 3 tegelijk in de pan). Druk de hoopjes beslag wat plat.
– Bak de zuurkoolpannenkoekjes aan beide kanten bruin.

Voedingswaarden per 6 pannenkoekjes (1x lunch) (bij benadering):
– 360 kcal
– 32,8 gr koolhydraten
– 14,7 gr vetten
– 16,9 gr eiwitten