Bloemkooltaart met kaas en noten

Ik zag ooit een foto van een bloemkooltaart. Ik als bloemkoolfan moest dit natuurlijk proberen! Er stond helaas geen recept bij de foto, dus ik ben zelf op gevoel aan de slag gegaan in de keuken. En met succes! De taart is mooi stevig en perfect in stukken te snijden. Heerlijk met een frisse salade (ik at er een witlof-grapefruit salade bij) en een goeie lik mosterd 😋.
De  taart is zowel lauwwarm als koud erg lekker, dus ook ideaal om mee te nemen als werklunch.
Omdat je door de kaas en de noten toch wel aan je vetten komt, verving ik de boter die standaard in taarten en baksels gaat door kwark. Gelijk goed voor de eiwitten. Maar wil je hem iets voller, romiger, gebruik dan lekker roomboter en/of slagroom of volvette romige kaas (Roquefort, Danish blue 😍)
in de vulling 👍🏻. Het is best een klus, deze taart, dus perfect voor een druilerige zondagmiddag.

Bloemkooltaart recept (6 flinke porties) :
Ingrediënten:
Deeg:
– 140 gr broodmix meergranen Vrij van Gluten AH
– 60 gr boekweitmeel
– 15 gr psylliumvezels
– 1/2 zakje bakpoeder
– 20 gr havermout
– 50 gr fijngehakte walnoten
– 25 gr parmezaanse kaas
– 100 gr magere kwark
– 2 middelgrote eieren

Vulling:
– 4 tenen knoflook, fijngehakt en gekneusd
– 50 gr prei gesnipperd
– 1 hele bloemkool, zonder groen maar inclusief de witte steeltjes (ca.750 gr)
– 15 gr fijngehakte verse peterselie
– 10 gr fijngehakte verse bieslook
Р200 gr cr̬me fraiche (je kunt ook slagroom of een volle romige kaassoort gebruiken, dan wordt je taart wat romiger en vetter)
– 20 gr lijnzaad
– 25 gr parmezaanse kaas
– 1/2 el gemalen komijn
– 2 el pittige mosterd (kun je ook achterwege laten als je daar niet van houdt)
– peper en zout naar smaak
– 25 gr walnoten fijngehakt


How to:
Bodem:
– Doe alle ingrediënten voor de bodem in een grote beslagkom.
– Mengen en kneden met droge koele handen tot het een grote vrij stevige bal is. (Indien te droog voeg dan een el water toe).
– Pak het deeg in in plasticfolie en laat een 1/2 uur rusten in de koelkast.
– Verwarm de oven vast voor op 175 gr en ga dan verder met de vulling.

Vulling:
– Verhit een el olijfolie in een grote wok of hapjespan en bak hierin de knoflook en de prei een paar minuutjes.
– Hak de bloemkool fijn (geen grote stukken meer, maar het hoeft ook geen rijst te worden) en voeg toe aan de knoflook en prei.
– Bak het geheel nog ca. 10 minuten, continu omscheppend.
– Doe het bloemkoolmengsel in een grote kom en laat enigszins afkoelen.
– Voeg crème fraiche, de kaas, bieslook en peterselie (fijngehakt) , lijnzaad, komijn, mosterd en peper en zout toe. Goed mengen.

En nu gaan we taart maken:
– Leg een vel bakpapier op de bodem van een springvorm en vouw ook een rand van bakpapier in de vorm. Vet het papier nog wat extra in met olijfolie.
– Haal het deeg uit het plastic en druk het plat in de springvorm totdat een gelijkmatige deeglaag de bodem bedekt. (Uitrollen met een deegroller kan natuurlijk ook, maar wordt bij mij altijd een bende…) .
– Schep het bloemkoolmengsel op de bodem, gelijk verdelen, gladstrijken, beetje aanduwen en de fijngehakte walnoten over de bovenkant verdelen.
– Bak de taart in ca. 40-45 min gaar.
– Na het bakken de springvorm openen en de rand bakpapier voorzichtig loshalen.
– Snij de taart in stukken (ik maakte er 6 flinke porties van).
– Heerlijk om lauwwarm te eten met een likje mosterd en een frisse salade. – Je kunt de stukken na afkoelen enkele dagen in de koelkast bewaren of invriezen voor later.

Voedingswaarde per 1/6 taart (bij benadering):
– 355 kcal
– 24 gr koolhydraten 
– 22,3 gr vetten
– 12,3 gr eiwitten 

Leave a Comment