Ik bedacht vanmorgen dat courgettebrood vast heel lekker was en na een blik op koelkast en kelder verzamelde ik wat ingrediënten en kon het bak-experiment beginnen! Ik deed courgette, meel, boter, eieren etc. in een kom, kruidde het met o.a. pesto, uitje en knoflook en voegde amandelen toe voor de bite. Ik gebruikte deze keer rijstmeel, omdat al mijn andere meelsoorten op waren. Had nooit eerder met rijstmeel gebakken, dus een beetje gokken met hoeveelheden. Aangezien de courgette wel vocht afgeeft, gokte ik erop dat het rijstmeel dit wel zou absorberen. And so it did!
Door een combinatie van margarine en magere kwark te gebruiken hou je het aandeel vetten wat lager. Volledig (100 gram) margarine kan echter zeker ook in dit brood. Maak hierin je eigen keuze.
Het courgettebrood bakte perfect, werkelijk goudbruin en rook goddelijk lekker als het uit de oven kwam. Hartig met een knapperige korst en een zachte binnenkant met een bite van de amandelen.
Ingrediënten:
– 200 gr courgette
– 1 bosuitje
– 2 tenen knoflook
– Snuf zout, peper
– 1 – 1,5 el komijn
– 1,5 el lijnzaad
– 45 gr havermeel
– 100 gr rijstmeel
– 1 tl bakpoeder
– 100 gr ongezouten amandelen
– 50 gr margarine
– 50 gr magere kwark
– 2 el groene pesto
– 3 eieren
How to:
– Rasp de courgette en snij het bosuitje klein. Schil, snij en plet de knoflook.
– Doe alle ingrediënten behalve de amandelen in een flinke beslagkom en meng dit goed door elkaar met een vork.
– Hak de amandelen grof met een groot mes en roer deze door het beslag.
– Leg een stukje bakpapier op de bodem van een bakblik en vet de randen goed in.
– Schep je beslag in het bakblik en bak het brood in ca. 40 min op 180 graden gaar.
– Lauwwarm op zijn best!!
Voedingswaarden per 1/10 cake (bij benadering):
– 195 kcal
– 14,0 gr koolhydraten
– 12,8 gr vetten
– 6,1 gr eiwitten