Rabarber cheesecake

Toetje! Toetje! Toetje! Afgelopen weekend maakte ik deze rabarber cheesecake toetjes. Het is even een klusje, maar absoluut de moeite waard!  Met o.a. noten, honing en speculaas. Het recept ontstond al doende. Neuzend in kelder- en koelkast, beetje op gevoel, beetje proeven, en voilá! En uiteraard glutenvrij. Wil je hem ook lactosevrij? Vervang de kwarksoorten dan door plantaardige kwarkvarianten.

Ingrediënten:
Bodem:
• 100 gr glutenvrije speculaas (AH Vrij van Gluten)
• 100 gr pecannoten
• 50 gr appel-kaneel muesli Zonnatura
• 1 1/2 el honing
• 100 gr kokosolie

Kwarklaag:
• 500 gr Optimel magere kwark appel-kaneel
• 150 gr Skyr vanille (Arla)
• 300 gr roomyoghurt Griekse honing – walnoten (Almhof)
• 10 gelatineblaadjes
• 1 el honing

Toplaag:
• 900 gr rabarber
• 2 el kaneel
• 2 el koek & speculaaskruiden (Verstegen)
• 70 gr gehakte en gezoete gedroogde cranberries (Trader Joe)(optioneel)
• 25 gr bruine suiker
• 1 el bosvruchtenjam light (of andere ‘rode’ jam)
• 4 gelatineblaadjes

Versiering:
• 1/2 bosje verse muntblaadjes
• Flinke hand pecannoten (36-40 stuks)

How to:
Bodem:
• Breek de speculaasjes en doe ze in een beslagkom. Druk ze m.b.v. een glas of beker tot kruim.
• Hak de pecannoten zo fijn mogelijk en voeg toe aan de speculaas.
• Voeg de muesli en de honing toe.
• Smelt de kokosolie au bain marie en voeg toe aan het koek-noten-muesli mengsel. Goed mengen met een lepel.
• Als je een taart maakt: bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vouw een rand van (dubbelgevouwen) bakpapier in de binnenrand van de vorm.
• Verdeel het mengsel over de glaasjes of als je er een taart van maakt op de bodem van de springvorm. Druk een beetje aan met de bolle kant van een lepel.
• Zet de glaasjes / springvorm in de koelkast zodat de bodem kan uitharden.

Kwarklaag:
• Meng alle kwark en yoghurt in een flinke beslagkom. (Andere verhoudingen kunnen ook prima. Net wat je in huis hebt)
• Leg de (10) gelatine blaadjes een minuut of 5 in een schaal met koud water zodat ze zacht worden.
• Doe 1-2 eetlepels water met 1 el honing in een pannetje en zet op een laag vuurtje.
• Voeg de gelatineblaadjes hieraan toe en roer tot alle gelatine is opgelost.
• Giet het gelatinemengsel door het kwarkmengsel en roer goed door.
• Schep de kwark op de bodem van je cheesecake en zet weer in de koelkast. Laat minimaal 1,5 uur opstijven.

Toplaag:
• Snij de rabarber klein. Doe een bodempje water in een (grote) pan en voeg de rabarber toe. Kook de rabarber tot ze zacht is.
• Giet de rabarber in een vergiet en druk het overtollig vocht eruit. Daarna terug in de pan.
• Voeg de cranberries toe (kun je ook achterwege laten) en breng de rabarber op smaak met kaneel, koek & speculaaskruiden en bruine suiker.
• Laat de rabarber afkoelen.
• Leg de (4) gelatine blaadjes een minuut of 5 in een schaal met koud water zodat ze zacht worden.
• Doe 1-2 eetlepels water met 1 el jam in een pannetje en zet op een laag vuurtje.
• Voeg de gelatineblaadjes hieraan toe en roer tot alle gelatine is opgelost.
• Voeg het gelatinemengsel toe aan de rabarber en roer goed door.
• Schep de rabarber op de kwarklaag.
• Zet de glaasjes/springvorm weer terug in de koelkast en laat nog minimaal 2 uur opstijven.

Vlak voor het serveren:
• Leg op ieder glaasje een paar muntblaadjes en 2 pecannoten of versier je taart met wat takjes munt en een handje noten.

Leave a Comment