Een heerlijke Italiaanse maaltijd, maar dan net even anders. Voordeel van een quiche is dat je hem eenvoudig van te voren kunt bereiden. En ideaal om mee te nemen voor een picknick in het park. Met een frisse salade van rucola en cherry tomaatjes on the side een perfect maaltje En hou je een stukje? Geen probleem! Ideaal voor je (werk) lunch voor de volgende dag, want ook koud is de quiche heerlijk.
Ingrediënten (voor 6 porties):
voor de bodem:
– 140 gr broodmix meergranen
– 60 gr boekweitmeel
– 20 gr havermout
– 15 gr psylliumvezels
– ½ zakje bakpoeder
– 50 gr Parmezaanse kaas
– 100 gr magere kwark
– 2 middelgrote eieren
– Peper en zout
– Evt. 50 gr gehakte pijnboompitten
Voor de vulling:
– 4 tenen knoflook
– 350 gr vegetarisch gehakt
– 450 gr Italiaanse groentemix (prei, paprika, rode ui)
– 400 gr roma tomaten (=4-5 flinke tomaten)
– 50 gr groene olijven
– basis voor pastasaus Italiaanse kruiden (ca. 390 gr)
– 2 el gedroogde Italiaanse kruidenmix
– 4 middelgrote eieren
– Naar smaak: peper en zout, paprikapoeder
– Evt. extra Parmezaanse kaas
– Evt. verse basilicum
– Olijfolie om in te bakken
How to:
– Doe alle ingrediënten voor de bodem in een grote beslagkom.
– Snij met een groot mes de pijnboompitjes nog wat kleiner voor je ze toevoegt.
– Mengen en kneden met droge koele handen tot het een grote, vrij stevige bal is. Als het beslag te droog is, voeg dan een el koud water toe.
– Pak de bal deeg in plasticfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast.
– Verwarm ondertussen de oven voor tot 180 gr. C.
– Haal na een half uur het deeg uit de koelkast. Leg een vel bakpapier op de bodem van een springvorm en vet de randen in met olie of bakspray.
– Druk de deegbal plat in de springvorm zodat een gelijkmatige deeglaag de bodem bedekt.
– Bak de bodem ca. 20 min. op 180 gr.
Terwijl de bodem in de oven staat, bereid je de vulling:
– Schil, snijd en kneus de knoflooktenen en fruit ze in een flinke wok in een klein beetje olijfolie.
– Voeg het vegetarisch gehakt toe en bak kort mee.
– Voeg de groentemix toe en roerbak dit enkele minuten mee totdat de groente iets slinkt.
– Snij de helft van de tomaten in blokjes, de andere helft in dunne plakjes.
– Snij de olijven in smalle ringetjes.
– Voeg de in blokjes gesneden tomaten en de helft van de olijven toe in de pan.
– Voeg de tomatensaus toe en meng met de groente en het gehakt.
– Breng het geheel naar eigen voorkeur op smaak met wat peper, snufje zout, 2 el paprikapoeder en/of extra Italiaanse kruiden.
– Klop 4 eieren los in een bakje en meng met 2 el Italiaanse kruiden.
– Na 20 minuten haal je de bodem uit de oven.
– Schep voorzichtig de vulling op de bodem.
– Verdeel de losgeklopte eieren erover en leg de plakjes tomaat en de resterende olijven bovenop je quiche.
– Je kunt er eventueel nog wat extra Parmezaanse kaas over strooien.
– Zet de quiche terug in de oven en bak nog ca. 30 min. op 180 gr.
– Na het bakken de springvorm voorzichtig loshalen en de quiche een beetje laten afkoelen. Lauw-warm vind ik hem het lekkerste.
– Leg nog wat verse basilicum op je quiche voor het serveren en je hebt een heerlijke anders-dan-anders Italiaanse maaltijd.
Voedingswaarde per portie (o.b.v. 6 porties en bij benadering):
– 465 kcal
– 41,7 gr koolhydraten
– 21,8 gr vetten
– 28,8 gr eiwitten