Met dit gerecht ga je indruk maken! Een vegetarisch Marokkaans stoofpotje boordevol groente en kruiden en met eieren gekookt/gegaard in de saus. Ik bedacht hem voor 4 personen maar het bleek zeker voldoende voor 6 flinke porties. De mogelijkheden met shakshuka zijn eindeloos, dus gebruik ook lekker je eigen fantasie en varieer er op los! Koriander wordt in de oosterse en Zuid-Amerikaanse keuken is het een veel gebruikt. Zowel het groene blad als de gedroogde zaadjes (ketoembar) brengen je recht op smaak. Ik hou zelf wel van koriander, maar niet iedereen is hier fan van. Een flink deel van de mensen ervaart het echt als een zeepsopsmaak. Ben jij een korianderfan?
Naanbrood is erg lekker om als bijgerecht bij de shakshuka te eten. Kun je lekker soppen 🙂
Ingrediënten (voor 6p):
– 3 tenen knoflook
– 500 gr zoete aardappelen
– 800 gr Marokkaanse roerbakmix met courgette en kikkererwten (AH, 2 zakken). Zelf een mix van verschillende groente en peulvruchten toevoegen kan uiteraard ook prima!
– 800 gr tomatenblokjes (uit blik)
– 250 gr verse spinazie
– 6 eieren
– 10 gr verse koriander
– 4 tl ras en hanout kruidenmix
– scheutje olijfolie om in te bakken
– peper en zout naar smaak
How to:
– Verhit de olie in een flinke wok.
– Schil, snij en keus de knoflook en bak deze kort in de olie.
– Voeg de roerbakmix en de ras el hanout kruiden toe en bak deze kort mee.
– Snij ondertussen de zoete aardappels in stukjes van ca. 1,5 cm.
– Voeg de aardappelblokjes toe in de pan en bak het geheel nog ca. 4 min.
– Doe nu de tomatenblokjes, de helft van de fijngesneden koriander, een klein beetje peper en zout en evt. wat water (als je saus te dik is) toe. Breng het geheel aan de kook.
– Doe een deksel op de pan en laat alles zo’n 10 minuten op een laag vuur stoven.
– Voeg de verse spinazie toe en roer alles goed door. Laat de spinazie wat slinken.
– Maak met een grote (pol)lepel 4 holtes in het groentemengsel en breek in iedere holte een ei. Doe dit voorzichtig, want je wilt je dooiers het liefste heel houden.
– Doe het deksel weer op de pan en laat alles op een laag vuur nog 10-12 minuten stoven, totdat de eieren net gaar zijn.
– Bestrooi voor het serveren met de rest van de koriander.
Voedingswaarden per portie (o.b.v. 6 porties, excl. naanbrood en bij benadering):
– 277 kcal
– 36,5 gr koolhydraten
– 7,0 gr vetten
– 14,7 gr eiwitten